Juni 1996, “De Vier Jaargetijden” (A. Coolen)


Toneelvereniging Mariahout (Openlucht)
Rol: van den Eerden
7 opvoeringen.

 

Na “Manon van den Bronnen” waar ik wat solistisch mocht zingen, kreeg ik mijn eerste dramatische rol in een toneelstuk. De nurkse, narrige boer Van den Eerden. Die tegen de vooruitgang was en zijn hele bedrijf naar de bliksem zag gaan, als zijn koppige zoon en diens stadse vrouw niet de boel kwamen overnemen.

Groot gemaakt door Ko van Dijk (die een vergelijkbare rol speelde in de TV-serie “Dagboek van een Herdershond”) mocht ik (eigenlijk veel te jong voor de rol) hier mijn tanden inzetten.
In de pauze zat ik altijd snikkend in de kleedkamer, omdat mijn kleinzoon in het stuk op tragische wijze verongelukt was en ik door mijn schoondochter terecht gewezen was.
Anneberth van Walraven, die op het laatste nippertje de regie meesterlijk had overgenomen van een ander, wees me op het feit dat het maar toneel was en dat ik een rol speelde. Ik moest een verschil vinden tussen de werkelijkheid en de verbeelding. Een wijze les die ik me altijd aangetrokken heb en me eigen gemaakt heb. Op de planken ga je door alle emoties heen. Maar het zijn wel de emoties van een ander!

3 maanden later werd mijn dochter geboren. Zou dat er iets mee van doen hebben gehad…

Facebook LinkedIn share