Peter Stax

(stem-)Acteur, Regisseur & Tekstschrijver

Vanaf de basisschooltijd Speel ik al. Eerst in schoolproducties, later in amateur en semi-amateurproducties en nu sinds 2005 als professional met P eter Stax Theater Activiteiten.
Ik heb opera, musical, operette, cabaret, toneel en entertainment gedaan en speel al vanaf 2003 diverse rollen in de Efteling.

Vanaf 2005 tot 2014 speelde ik ook bij het Branie Theater. Daar hebben we  diverse voorstellingen voor de Kinderboekenweek gemaakt, Sinterklaasvoorstellingen gespeeld en een tweetal eenakters gemaakt. De eerste is "Weg". Geschreven en gemaakt voor het Natuurmuseum Brabant in Tilburg, rondom het thema vergankelijkheid en Memento Mori. De tweede is "De gebroeders Grimm vertellen...", waarin de sprookjes van Grimm op originele wijze worden verteld en gespeeld. U kunt deze voorstelling nog steeds boeken.

In 2014 is ook de “Pieten Pyama Party” van start gegaan. Een interactieve Sinterklaasvoorstelling waarbij de kinderen dicht bij Sinterklaas kunnen komen.

Daarnaast heb ik  voor TV  (Jetix) een jaar de  Kerstman gespeeld, aan  TV-specials/DVD’s voor André Rieu en de Efteling Sprookjesserie  meegewerkt en aantal TV-commercials voor diverse bedrijven gedaan.

Vanaf de middelbare schooltijd ben ik al actief als regisseur. Begonnen als autodidact, later opleidingen gevolgd bij het Centrum voor de Amateurkunst (nu Kunstbalie) in Tilburg, en bij de Academie voor Drama in Eindhoven (nu onderdeel van Fontys in Tilburg).

Ik heb zo'n beetje alle genres al gedaan ( als acteur en regisseur): opera, Grieks drama, musical, Shakespeare, komedie, drama, kinderstukken, openlucht, revue. 

Uit noodzaak ben ik begonnen met het schrijven van bewerkingen of geheel eigen stukken, om aan de behoefte van de (semi-) amateurgezelschappen te voldoen. In heel veel van zijn eigen stukken zijn de liedjes voorzien van muziek door Frank Horsten uit Hilvarenbeek.

Peter is lid van het ABC (Artiesten Belangen Centrum) en staat ingeschreven, als stemacteur, bij Stemna, het stemmenbureau van Kemna in Amsterdam.   

Op dit moment ben ik bezig met het maken van de huiskamervoorstelling "Dood! Gewoon?", die in het voorjaar van 2015 zijn première beleeft. En zijn er plannen voor een kleutervoorstelling voor scholen en bibliotheken en een theatervoorstelling  rondom “Blad van Klein”, gebaseerd op het verhaal van Tolkien.

Facebook LinkedIn share