April 2002, “Pär” (Peer Gynt, H. Ibsen)


Maet Hout Staet, Hilvarenbeek
Regie – tekstbewerking – concept vormgeving
5 voorstellingen

 

Peer Gynt is eigenlijk zo’n stuk wat bijna niet op de planken te krijgen is. Juist daarom wilde ik de uitdaging aangaan.
Hadden we bij de vorige productie (“Jeanne”) het hele toneel gestript van alle doeken, nu werd het hele speelplan in ongebleekte katoen ingepakt, en met een paar simpele kunstgrepen (letterlijk houtje-touwtje-werk) werd het decor veranderd in een berglandschap, een pyramidelandschap, een bedoeïenentent of wat er ook maar nodig was.

Alle spelers (op de rol van Peer na) hadden minstens 2 en soms zelfs 5 rollen te spelen. Een logistieke uitdaging, want het hele gezelschap bestond maar uit 15 personen.
Daarnaast moest de reis naar het eigen ik, de mens op zoek naar zichzelf, zowel inhoudelijk als vormtechnisch voor het publiek meteen te begrijpen zijn.

“Pär”, zoals ik mijn bewerking noemde, was een feest van kleur, licht, abstractie en zeer uitbundig spel van alle betrokkenen. De muziek uit de jaren 30 t/m 50 zorgden voor een mooi contrast en een warme aanvulling op de strakke vormgeving.
Het was een waardige opvolger van “Jeanne” en werd erg goed ontvangen. Jammer dat je zo hard werkt voor uiteindelijk maar 5 uitvoeringen.

Facebook LinkedIn share