1967 – 1974 Basisschool St. Leonardus, Helmond

Mijn eerste theatrale stapjes heb ik eigenlijk al heel vroeg gezet. Op de kleuterschool vond ik “In Holland staat een huis” al fantastisch om te doen. Samen met zuster Gondulfa (zo heette ze echt) mochten we met de hele klas een huis bouwen met blokken, terwijl we het hele verhaal van de man, zijn huis vrouw, kind en hond naspeelden. Het dramatische hoogtepunt was dat iedereen uit het huis gejaagd werd en het in brand gestoken werd. Zonder blikken of blozen en totaal niet bewust van de gevolgen voor het nu dakloze gezin. Gewoon, een leuk spel waar ik regelmatig de man of de hond mocht spelen.

In de vakantie voordat ik naar de basisschool mocht, heeft de buurt een meisje op haar step twee weken langs zien komen. Niemand wist wie het was, maar omdat het grietje regelmatig in haar Roodkapje-jurkje bij ons in de tuin speelde, werd er door buren al gauw gevraagd of er een logeetje bij ons verbleef. Mijn moeder gaf toen maar schoorvoetend toe dat het de jongste zoon van de familie was. Ik dus…

In diezelfde verkleedkist bij ons op zolder zaten nog meer jurken. Niet zo verwonderlijk met twee oudere zussen en nogal wat tantes die ook verkleedkleren aan ons doorgaven, omdat hun eigen kinderen er niet veel mee deden.
Dus bij carnavaleske aangelegenheden en feesten op school of in de familie stond ik dus ook regelmatig te “performen” als Dorien Kwak of Mina Galm…
Ze zouden in een andere vorm later nog terugkeren…

Tenslotte was ik vaak de initiatiefnemer van toneelstukjes in de klas. Een week lang werd er dan in pauzes gerepeteerd en op vrijdag werd dat dan voor de klas gespeeld. Ik was tekstschrijver, regisseur, producent en hoofdrolspeler. Een beetje megalomaan, maar dan krijg je ook wat!

Facebook LinkedIn share