September 1996 tot juni 2000, opleiding Regisseur


Centrum voor de Amateurkunst (nu “Kunstbalie”), Tilburg
Docenten: Jan Smeets, Marcel Schmeits, Hein Ceelen

 

Van Toneelvereniging Mariahout kreeg ik de vraag of ik mijn regiewerk niet eens wilde ondersteunen met een gedegen opleiding. Tot dat moment was ik eigenlijk puur op instinct en ervaring aan het regisseren.

Eerste de basiscursus gevolgd bij het Centrum voor de Amateurkunst in Tilburg, onder leiding van Jan Smeets. Drie blokken van 12 lessen, waarin je vooral op zoek ging naar welke regisseur we eigenlijk wel wilden zijn. Elkaar veel geregisseerd en heel veel teksten bekeken, geanalyseerd en ook gespeeld.

Na de basiscursus kreeg je te horen of je de driejarige opleiding mocht volgen. Een avondcursus met een extra zaterdag per maand, waarbij we met theatergeschiedenis, tekstanalyse, stijlen etc. aan de gang gingen. Een diepgaande en diepgravende cursus van drie jaar, gedoceerd door Hein Ceelen en Marcel Schmeits. Hoewel ik niet meteen alles begreep, heb ik er, op terugkijkend enorm veel geleerd.

Tijdens die periode kreeg je na elk jaar te horen of je wel of niet naar het volgende jaar door mocht. Het derde jaar werd afgerond met een regie met een groep die je toegewezen werd. Ik kreeg “Maet Hout Staet” uit Hilvarenbeek, waar ik inmiddels al meerdere stukken mee gedaan heb. We liggen elkaar dus wel…

Mijn eindexamenstuk werd een bewerking van “Saint Joan” van George Bernard Shaw. De examinatoren waren enorm enthousiast en Petertje was dus geslaagd. Met een landelijk erkend certificaat mocht ik me dus voortaan “Regisseur” noemen. Nu dus voor het echie…

Facebook LinkedIn share