November 1997, “Kontakt met Kootje” (H. van Wijngaarden)


Heezer komedie, Heeze
Regie – Bewerking – Decor/Licht/Kleding/Grime-ontwerp
4 Uitvoeringen

 

Door Jan Smeets, docent regie-opleiding, werd ik in mei 1997 gevraagd om twee van de zeven eenakters van het theaterspektakel “De Zeven Hoofdzonden”, ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Brabantse Dag in Heeze, te regisseren.
Ik zou gaan werken met een aantal leden van de Heezer Komedie die deze eenakters voor hun rekening zouden nemen. Na twee maanden (in juli dus) werd ik gevraagd door de Heezer Komedie om hun binnenstuk voor november dat jaar te regisseren.

Ze waren al begonnen met “Kontakt met Kootje”, onder eigen regie, maar dat schoot niet op. Ik heb eerst alleen maar wat adviezen gegeven, maar moest er al gauw gewoon aan geloven.
“Kontakt met Kootje” was een klucht van 13 in een dozijn, maar door het in de jaren 70 te plaatsen en volledig te gaan voor de vormgeving uit die tijd, werd het toch een hele “happening”. Publiek en pers waren laaiend enthousiast.

Twee maanden later begonnen we aan het kinderstuk “Op zoek naar het Toverzaad” van Rien Bakker.
We zouden dit op drie locaties in de tuin van het gemeentehuis in Heeze gaan spelen in september van 1998. Maar de Eikenprocessierups gooide roet in het eten.
Uiteindelijk hebben we het op één dag twee keer gespeeld op drie locaties van een schoolplein in Heeze. Niet het beoogde effect (ook omdat het regende bij de eerste uitvoering, en het publiek moest staan), maar wel heel veel plezier aan beleefd.

Mijn laatste klus in Heeze was het regisseren van een van de wagens van de Brabantse Dag van 1999. Al was het dan een haastklus van twee maanden, het resultaat mocht er zijn. We vielen net buiten de prijzen…
 

Facebook LinkedIn share