November 1989, “Orfeo ed Euridice” (Chr. W. von Glück)


Vive l’Opera, Helmond
Rol: koorlid (Herder, Furie, Gelukzalige geest)

 

Vive l’Opera was een startend amateur operagezelschap in Helmond. Opgericht door een aantal heren van het Helmonds Mannenkoor die verzot waren op opera, want er was geen gemengd koor in Helmond dat uitsluitend opera zong.
Ik zong toen bij het “Stedelijk Helmonds Concertkoor”, ooit begonnen als kinderkoor en later uitgebreid met een tenoren en bassen-sectie om het repertoire te kunnen vergroten. Het “SHC” zong wel opera, maar leverde voornamelijk de kinderen aan de Nederlandse omroepen en de Nationale Opera om in producties te zingen.

Ik wilde mijn geluk ook wel eens beproeven en werd lid van “Vive l’Opera”. In drie maanden moest ik de koorpartijen leren, waar de rest van het koor al een half jaar eerder mee begonnen was. En daarnaast natuurlijk de regie. Die vrij eenvoudig was. Maar zowel regisseur en dirigent kregen mij in het snotje wat mijn spel betrof, en de volgende producties zong ik solo-partijen…

De solisten bij deze productie waren countertenor Systse Buwalda (die later furore maakte in vele Bach-concerten) en Lydia Belleman ( die ik dan weer kende van “Prinses Ida”).

Facebook LinkedIn share