November 1986 – Januari 1988 “Princess Ida” (Gilbert & Sullivan)

Academisch Genootschap, Eindhoven
Rollen: Guron en Koning Hildebrand
15 uitvoeringen over twee seizoenen

 

Via vrienden in Groot Brittannië ben ik in aanraking gekomen met de comic opera’s van Gilbert & Sullivan. Een heel eigen vorm van operette die de librettist Gilbert en componist Sullivan in de laatste kwart van de 19e eeuw ontwikkeld hebben. Ze hebben eigenlijk de weg gebaand voor de moderne musical, maar dat is een verhaal voor elders.

Toen ik via vrienden te horen kreeg dat het Academisch Genootschap in Eindhoven een comic opera genaamd “Princess Ida” wilde gaan doen, stond ik vooraan bij de audities.
Ik kreeg zowaar een klein solistisch rolletje als een van de drie strijdlustige zonen van koning Gama, Guron. Er werden zelfs drie harnassen speciaal voor de voorstelling gemaakt. Die dingen waren onhandig om aan te hebben en lastig om in te bewegen, maar wel super effectief. De maker, die zelf koning Gama zong, was docent metaalbewerking op een technische school. De helmen werden gemaakt van uitgeklopte fluitketels en verder hingen we van lamellen en kachelpijpen aan elkaar.

Toen het jaar daarop een reprise gespeeld werd, haakte een van de hoofdrolspelers af. Ik werd doorgeschoven naar Koning Hildebrand. Een aanzienlijk grotere rol, waar mijn zang- en speltalenten nog beter tot hun recht kwamen (althans, dat was mijn bescheiden mening).

Facebook LinkedIn share