April 2001, “Jeanne” (“Saint Joan” van G.B. Shaw)


“Maet Hout Staet”, Hilvarenbeek
Eindexamenvoorstelling Regieopleiding CVA
Regie – tekstbewerking - concept kleding, decor en techniek
7 voorstellingen

 

“Jeanne” was mijn eindexamenstuk voor de driejarige opleiding tot regisseur bij het CVA in Tilburg.
Ik koos voor het stuk, omdat het eigenlijk over idealisme gaat en daar had ik natuurlijk met “De Man van la Mancha” ook mee te maken gehad.
Er wordt mij vaak verweten dat ik een idealist ben, maar als je geen dromen hebt en die ook niet najaagt, kun je net zo goed in een donker hoekje je leven voorbij laten gaan.

Bovendien werd Jeanne d’Arc na haar dood ook voor van alles en nog wat ge- en misbruikt. Mij premisse voor het stuk was dan ook: “Een goede heilige is een dode heilige”.
Op het einde van de voorstelling laat Shaw haar ook terugkomen en vragen of ze als mens terug moet keren om het een en ander in de wereld recht te zetten. Door alle partijen (religie, politiek, maatschappij) wordt ze daarvoor bedankt.
Het slotbeeld met enorme portretten van moderne, dode, idealisten/heiligen, bezorgde veel mensen in het publiek een brok in de keel.

Ik leefde me ook uit in muziekkeuze en vormgeving. Muziek werd en bleef een essentieel bestanddeel van mijn voorstellingen.
Het was ook het begin van een zeer creatieve, warme en vruchtbare samenwerking met toneelgroep “Maet Hout Staet”, een enthousiaste amateurvereniging die haar eigen grenzen blijft opzoeken en met wie ik nog regelmatig heb samengewerkt.

Oh ja… Ik ben inderdaad geslaagd en heb mijn certificaat regisseur met deze voorstelling behaald! Joepie!

Facebook LinkedIn share